25 mars 2011

Trandagen + Våffeldagen = idag!

Ja idag är det minsann trandagen!

För er som inte vet vad det är så kan jag berätta att det är en lokal tradition främst i östra Småland och vissa delar av Blekinge och Värmland. På natten till trandagen så kommer tranan insmygandes genom skorstenen till alla barn som varit snälla och lämnar godis i en strumpa som barnet hängt upp kvällen innan.

När jag var liten så brukade mina föräldrar hålla hårt på denna tradition. De fyllde strumporna vi ivrigt hängt upp med något gott eller en tidning, frukt osv medan vi sov och i vår öppna spis brukade pappa göra mycket trovärdiga fotspår från tranan och gärna några på golvet framför spisen. på morgonen tittade vi allihopa tillsammans med stor entusiasm på tranans spår och vad hon gett oss för gott.

Så, hade du hängt upp någon strumpa inatt eller blev du utan godis?



Men det är inte bara trandagen idag, det är ju våffeldagen med!

Det firades här hemma med att min kära mamma kom hit med våffelsmet och ett sprillans nytt våffeljärn åt oss! Vi hade nämligen inget innan. Men nu när vi är en familj tyckte nog mamma att vi behövde ett. Hon hävdade bestämt att detta var en Vårpresent! oooh inte nog med att det är roligt att få presenter, det här måste ju betyda att våren är här nu då?! För mammor har alltid rätt, det vet alla :)



1 kommentar:

Lisa sa...

Fick lära mig på jobbet idag att trandagen alltid är natten till den 25:e mars. Får så om jag kommer ihåg det till nästa år...

Det var väl en trevlig vårpresent ni fick, vilken snäll och omtänksam mamma du har. För visst måste man ha ett våffeljärn hemma! Förstår inte hur ni klarat er innan? ;)
Vi köpte faktiskt ett nytt, dubbelvåffeljärn, idag.
Så det blev våfflor till middag idag, så klart!

Ha en skön fredagkväll!
Kram