31 mars 2009

Balkongfunderingar

Idag har många tankar ägnats åt vår kära balkong.



Vår balkong är ca 160 cm x 310 cm som längst och är alltså ganska smal.
Den är innätad och har en katthylla längs ena framsidan som sticker ut en bra bit, därunder har jag skruvat upp hyllor för förvaring utav krukor, jord etc.



I vår ska vi äntligen lägga trätrall på golvet, den ska oljas mörkbrun.
De stora vita plastsolstolarna vill jag byta ut, de tar för mycket plats helt enkelt.
De är ganska fula också.

Så idag i vårsolen har jag rotat runt i mammas och pappas förråd och hittat ett par riktigt vackra gamla stolar som jag målade om en gång för hundra år sedan. De kommer från farmor från början. De ser ut ungefär som dessa stolar, från http://www.ellos.se/ ;



Den typen utav stol tror jag skulle passa mycket bättre på balkongen och ge mer plats över också. Visst är de söta? De är dessutom otroligt sköna eftersom man kan sitta och gunga lite i ryggen på dem. Jag ska se om jag kan låna två utav dem och provmöblera.
Annars är dessa stolar också söta tycker jag, även dem från Ellos.



För det knepigaste med en liten balkong är att få den att inte kännas liten.

Vår balkong är i första hand till för katterna.
I andra hand för mina älskade sommarblommor.
I tredje hand även för oss!
Vi vill också kunna sitta därute och äta frukost eller en lunch och mysa ihop med katterna. Då det endast är sol ca 4 timmar/dag är det inte tal om att sola, tur det, för solstolar får knappt plats därute.

Förra sommaren satt jag därute och läste en bok, knapprade på datorn, eller bara lyssnade på gräshopporna efter solen gått ner... underbar avkoppling.



I år har jag sått fler klättrare och färre blommor som är buskiga och ska bo i massa halvstora krukor. Förra året upptog nämnligen krukor mer än halva golvytan på balkongen. Trångt.

Planerna för balkongen är många!
Jag brinner utav inspiration idag.
Jag har besökt massor utav hemsidor och bloggar om balkonger och funderat en hel del.

Igår stannade en dam utanför oss och pratade med sambon när han satt i fönstret och fixade en persienn. Hon tyckte att vi hade gjort ett så snyggt jobb med innätningen utav balkongen och frågade hur vi gjort. Då blir man glad. Vissa är ju rädda för att näta in sina balkonger för att de tror att de ska känna sig som en fågel i bur. Tvärtom säger jag. Vår balkong känns mer ombonad. Utifrån ser balkongen på lite håll ut som om den är inglasad.



Vad är en mysig balkong?

Ett par punkter som jag tycker påverkar;

¤ Golvet -ett kallt, fult betonggolv drar ned mysfaktorn rejält. Min favorit är mörkt oljade trallgolv. Ett par snygga och vädertåliga plastmattor kan också lyfta balkongen rejält.

¤ Räcket -kan kläs om på många sätt. Vi valde vitmålade brädor. Bambu eller bast"draperi" är snyggt, finns också många fina tygklädslar avsett för balkongräcken.

¤ Möbler -en enkel träbänk och ett litet bord kan räcka, släng på en söt duk och lägg ut massa dynor och kuddar på bänken. Eller köp några nätta, söta möbler eller en soffa kanske.

¤ Växter -det behöver inte svälla utav grönt, men utan växter på balkongen blir det aldrig riktigt mysigt. Pelargoner är lättskötta och blommar länge. Klätterväxter är vackert emot en vägg, Blomman För Dagen tex är busenkla.

¤ Tyg och textilier -vad gör ett rum mer ombonat? För balkongen är ju ett extrarum och det mår gott utav gardiner, dynor, kuddar, eller en pläd att dra över sig om kvällen. Välj en favoritfärg och låt den vara ett tema på balkongen.

¤ Ljus - ett par lyktor att tända när det blivit mörkt, eller ett fat med blockljus.

Det bästa är nog att bara låta fantasin flöda! Ta inspiration infrån, prova sig fram, men framför allt Njuta av sin balkong. Det ska verkligen vara ett bonusrum :D


3 kommentarer:

Camilla sa...

Vad kul att få följa dina balkongfunderingar! De vita stolarna på Ellos har jag också tittat på, har länge varit helt såld på orginalet från Byarums bruk men 1600 kr för en stol är ju lite väl mycket! Så den dagen vi skaffar oss trädgård blir det nog ett par från Ellos eftersom jag tror det blir fint till min järnsoffa. Visst är det ett ständigt problem med platsbrist, särskilt när man som jag har massor med blommor som första prioritet :) Men visst vill jag kunna sitta där och njuta också. Känns som jag kommer att få plats med lite mer blommr sedan mitt senaste inköp av hylla och vägghängd kruka.//Camilla

Cornelia sa...

Vilken mysig balkong! Kan tänka mig att katterna trivs utmärkt där. Det blev jättebra med nätet!

Vilka snygga stolar! Gillade båda varianterna, men föll nog mest för Grythyttan kopian. Billigare än originalet men ändå lite för dyrt för vår plånbok. Hade velat ha 4 stolar o bordet till vår lilla uteplats.

Viveka Gulda sa...

Så mysigt det ser ut på balkongen, det är inte så lätt att få till det på en så begränsad yta, men det har du verkligen klarat:)
Jo visst är det hemskt med alla hemlösa katter, man blir helt förtvivlad. Hur kan människor vara så grymma mot katter. Bara lämna dem åt sitt öde..
Nästa vecka ska jag hjälpa till med lite kattinsamling på en koloni i Malmö. Man kör där med TNR. Läs mer här: http://www.kolonikatter.blogspot.com/
kram
Viveka