25 augusti 2009

Gott och mer gott!



För ett par dagar sen kunde jag inte hålla mig längre utan smakade den ena röda tomaten!
Ojoj så gott, men den kunde gott suttit kvar på kvisten ett tag till. Så röd tomat nr 2 fick sitta kvar tills idag och nyss så mumsade jag i mig den högtidligt. Oj... oj... GALET så gott!!! :D Vansinnigt gott! å supernyttigt.

En biverkning utav att läsa näringslära i skolan är att man lär sig saker om mat ;) och om råvaror. Visste du att det är dubbelt så mycket antioxidanter i ekologiska tomater som i vanliga? Tänk då hur mycket nyttiga antioxidanter det är i mina hemmaodlade högt älskade tomater!

Inspirationen är stor nu och granskningen utav innehållsförteckningar innerlig. Här blir det då inget aspartam eller tillsatser i onödan!

I denna anda så lagade jag lyxig fredagsmiddag åt mig och sambon förra veckan. Det tog ett par timmar i köket, men maken till god mat hade ingen av oss smakat på... ja någonsin? Det var superfest för smaklökarna.

Allt började med att jag insett att alla färdigprodukter med vegetariska biffar och dylikt inte är så himla bra, man vet inte vilket kvalitet proteinet egentligen har och det är alltid mer tillsatser än om man lagar det själv. Med sojaprodukter t ex är det vanligt att man använder en sämre sojaprodukt eftersom det blivit så vansinnigt populärt. Så jag började klura på att laga egna vegetariska biffar, vilket jag inte gjort på många, många år.

Så här gör man!

Veronicas vegetariska mumsbiffar

1 burk kikärtor
ett par morötter
röd och gul lök av fin kvalitet
3 ekologiska ägg
någon matsked mjöl
pesto
spenat
färska basilikablad
vitlök
salt och peppar




Kikärtor, ägg, mjöl, spenat, pesto och kryddorna kan kan mixa ihop i matberedare men riv gärna morötterna grovt och hacka lökarna grovt, för om man mixar alla ingredienser blir det för finfördelat och konsistensen på biffen sämre.



Ta fram ett stycke stekpanna och Smör! inget annat.
Inget margarin, det består utav fleromättade oljor som hettas upp och bearbetas en massa med kemikalier för att få en "bredbar" konsistens. Oljor ska man helst inte steka i, särskilt inte olivolja som ej bör värmas över 40 grader. Om oljan blir överhettad så innehåller den mycket cancerogena ämnen.



Å i med biffarna! Jag provade mig fram med eller utan ströbröd men eftersom jag försöker hålla mig undan de snabba kolhydraterna så gott det går så kändes ströbrödet onödigt. Blev dock mycket knaprigare yta med ströbröd.



Här ser man lite färska, hackade basilikablad tillsammans med rödlök i en biff. Gissa vart basilikan kom ifrån? ;) Jepp, min balkong!



Till detta kan man ju, om man ska vara riktigt nyttig, äta råris. Men jag tvättade av några potatisar lite lätt, klyvde dem och slängde in i ugnen tillsammans med olja, saltflingor och timjan. Timjan är en bra krydda, den innehåller mineralen Krom som gör att insulinet kan fästa på cellerna och glukos tas upp. Om man får i sig för lite krom får insulinet svårt att fungera och hjärnan uppfattar inte att man redan fått i sig socker och vill ha mer, mer, mer! Man får sötsug.



Medans biffarna steker i pannan och potäter grillas i ugnen så slänger man absolut ihop en fräsch sallad. Om elaka löss ätit upp ens egenodlade sallad så köper man fräsch, gärna närodlad sallad i affären (inte isbergssallad, den är mest bara vatten) och blandar ihop salladsblad, paprika (den gula innehåller mycket C-vitamin), ekologisk eller egenodlad tomat, avocado (bra fett), rödlök och häller över en olivolja (bra fett) som har texten "kallpressad" på flaskan. Krydda lite är valfritt.

Gör en stor sallad, den kommer vara tokgod!

Till detta är det gott med en gräddsås som man slänger ihop själv. Ingen pås-sås *ryser*.
Min gräddsås innehåller lite smör, grädde, soya, kryddor och mjöl/maizenaredning. Ingen färdigköpt grönsaksbuljong! Väldigt mycket salt och onödiga tillsatser i dem.

Har man en sambo lik min som inte gillar godsaker som spenat och pesto så har man tillagat en kycklingfilé åt honom nu, kryddad med timjan. Kyckling innehåller fullgott protein men är förstås inte lika etiskt rätt att äta som mina veggobiffar ;)

Här är då de två färdiga tallrikarna!

Köttotallriken;


Vegogottistallriken;


Till maten tog vi kallt vatten ur kranen, bubblade i kolsyra själva (tack för sodastreamern!) med ett par skivor citron i som fått stå och dra till sig i kylen ett tag. GOTT!!!



Den som inte är hungrig nu måste vara galen ;)

Ja det var som sagt en grymt god middag, vattnas i munnen bara jag tänker på det!
Idag åker jag till Göteborg igen för en tuff vecka med 3 tentor samt en hemtenta som jag lämnat in idag. Nu i augusti blev det två gånger till Göteborg, har bara hunnit vara hemma en vecka, pust. Men det är tur man har sambon hemma så inte de gröna tomaterna på balkongen torkar bort innan de blivit röda... ;)




Ha en underbar vecka alla som läser!

5 kommentarer:

Lisa sa...

Ojoj, den middagen lät verkligen jättegod! Och såg jättegod ut också, förstås!
Väldigt intressant att läsa om näringsläran du fick med i inlägget också, jag lärde mig en del nytt som jag ska försöka leva efter nu. :)
Lycka till med tentorna och hoppas du hinner ha lite kul i Göteborg med!
Kram

becca sa...

Hej vännen!
Det är klart att du är välkommen att flytta in hos oss, speciellt nu när jag ser att du är en hejare på att laga god mat=).
Äter du bara veg?

Mina tomater har ingen rödfärg alls, jag ska nog ställa in dom i utbygget, det är ju nästan växthus varning där inne, men vi har inga fönster utan bara byggplast, med jag hoppas att det funkar ändå, eller vad tror du?

Lycka till i Göteborg, och fortsätt gärna att skriva om allt nyttigt som jag behöver stoppa i mig, har mågna mammakilon att gå ner =).

Ha det så bra, kram Rebecca.

Anonym sa...

Vilket härligt inlägg! Det där receptet lät inte alls dumt. Mina tomater har jag skördat i flera veckor, pust. Surt att salladen blev uppäten! Vänligen, Lovisa / lovwal på odla.nu http://lovisa.bloggagratis.se

CL sa...

Galet underbart gott lät det!!!

Du har en superblogg du ;)

Kramen/Carola

LineRoolz sa...

Tycker faktiskt att du också bloggar lite för sällan så du klaga inte på mig =)

Såg ut som en riktigt lyxig middag =)