26 mars 2012

25 mars och vår i trädgården!



Vilket härlig väder helgen har bjudit på!
Här är lite utav allt som knoppar eller blommar i trädgården nu, så underbart att se. Här ovan är en knopp på vår alpklematis som planterades förra året, den är verkligen på gång nu.







Tänk att det bara är mars ännu och redan så vårigt. Jag vill inte jinxa det, men hoppas att detta håller i sig! Det är lite roligare att vara höggravid när J kan vara ute och leka i sandlådan, sparka på sin fotboll och övningsköra med sin lilla skottkärra :) Bara en månad kvar nu...

16 mars 2012

Glöm inte oljan

Snart är det dags att göra det här igen!




Idag har jag riktig vårkänsla, det är så skönt ute. Hade jag inte varit enorm om magen hade jag gärna oljat trallen (okej kanske inte riiiiktigt än) men det får allt sambon göra i år. Jag tror faktiskt att jag skulle klämma ihjäl bebisen. 1,5 månad kvar. Vi längtar!

Liten herr hjälpreda







Det är alltid bra med en liten hjälpreda när man ska så fröer! Som provsmakar vattnet till exempel. Det är ju viktigt att det blir rätt.

Nu har vi fått tomat, sallad, basilika, tagetes och kantlobelia i jorden. Det går inte fort, men det går framåt åtminstone!

Idag är det strålande sol i Småland och lillbus och jag har varit ute i trädgården på förmiddagen. Han grävde glatt i sandlådan och jag satt bredvid och solade nästippen. Perfekt! Det var så varmt att han kunde ha tunna våroverallen och satt utan jacka en stund.

12 mars 2012

Det Färgglada Barnrummet

Ett utav mina favoritrum i detta hus är tveklöst sonens rum. När vi köpte huset så hade en flicka i ca 10-årsåldern bott där och väggarna var helrosa med en rosa fondtapet på en vägg. Jag gillar inte könsstereotyper men det där var lite väl rosa för mig.


Foto från när vi renoverade stora sovrummet och sov tillfälligt i barnrummet. Stökigt och en liten 4-månaders på sängen, men man ser färgerna iaf!

Först satte slät väv i taket för att få bort "plattorna" samt målade taket och alla väggar vita. Sedan gick sambon loss med laser och tejp och målade en bredrandig fondvägg. Sedan har vi också tapetserat en vägg med en helt underbar tapet.





Här är ett par glimtar av hur det blev...









En smygtitt är en smygtitt! Lovar fler bilder snart ;)

Det är förresten inte bara jag som älskar rummet, det gör sonen med till min stora glädje.

Men efter då??

Man ska alltid visa även Efterbilder när man renoverar, hur kul är det annars att läsa?

Det har hänt något märkligt sedan J kom till världen. Alla projekt tar tio gånger längre tid och tenderar att inte bli helt färdiga. Det gillar inte jag. Men just nu ooooorkar jag inte bry mig ;)

Allrummet uppe är färdigt, vitt, ljust och härligt. Den mörkt bajsbruna väggen och alla evinnerliga strukturtapeter är borta, det är som ett nytt rum. Ljus mår jag bra utav!





Men som synes så lämnar ju "inredningen" en del att önska... Tss nej jag har inte kommit så långt. Det ska upp tavlor, hyllor med härliga böcker, fler lampor och jag skulle egentligen vilja ha andra möbler och en stooor gosig matta... Men som höggravid i v 34 med många andra saker på Fixalistan så får det tyvärr vänta lite. Typ tvätta upp bebiskläder och sånt hamnar längre upp.

Men det är väldigt skönt att ha det stora jobbet i form utav renoveringen klar!

6 mars 2012

Vårtecken i början på mars

Det är allt lite vår på gång i trädgården!





Dessa raringar fotade jag häromdagen när jag var ute och klippte lite på äppleträden.





Men det var nog tur att ingen såg mig för herrejösses vad smidig man är höggravid och otymplig. Eftersom det är så galet långt till marken och bebisen liksom är i vägen så försökte jag att bara sänka kameran till marknivå och knäppa av några foton och hoppas att kameran gjorde jobbet.
Hoho.
Många foton blev riktigt komiska, vad ääär det människan försökt fota?
En sten? En snurrad torr gren?





Jahaaa, snödroppar!

Nu är jag i v 33 och magen känns enorm. Större än förra gången. Om jag tappar något överväger jag länge och noga om det verkligen, verkligen är helt nödvändigt att plocka upp och om det är det så krävs mycket stånk, stön och pustande för att få upp föremålet. Jag har en liten vilde i magen denna gången som sparkar glatt både dag och natt, buse. Det är nog tur att det är mars och mest bara frösättning och trädklippning på schemat. Hoppas att bebis kommit ut innan det ska planteras!

5 mars 2012

Rågmacka och sol





Lyx är när lillbus sover middag flera timmar och man kan sitta ute och sola näsan utan jacka! Med en hemmabakad rågmacka och ett glas egengjord fläderdricka.
Mmmm vårkänsla!

1 mars 2012

Första fröerna i jorden!



Nu har äntligen mina första fröer kommit i jorden för i år! Lite senare än vanligt, men det är nog bara bra för jag har en tendens att starta för tidigt och bara få rangliga och lite smala plantor. Jag började med att så basilika, sallad och tomat. Ja de första två är faktiskt för att förhoppningsvis kunna odla inne och äta innan utesäsongen kommit igång på allvar. Förra året sådde jag salladen direkt ute i planteringslådan och det kommer jag även göra i år, längre fram.

Planerna för frösådden i år är annars mer ätbart och inte så mycket sommarblommor. Jag vill gärna åter ha spenat, rädisor, morötter och lök men lök tänker jag inte så i år utan köpa sättlök. Jag skulle även gärna vilja hinna och ha plats att sätta potatis i år. Jag vill utöka rotfruktsodlingen rejält och prova någon annan sorts bönor än förra årets. Man ska odla sådant man äter ofta tycker jag.

Tomater blir det ju igen, tanken är både busktomater och någon hög sort och de ska odlas både i växthuset och på uteplatsen tänkte jag. Gurkan jag sådde förra året blev inte så god, är osäker på om jag ska prova annan sort eller låta bli, den tog så lång tid på sig. Paprika ska jag satsa på i år, men en annan sort än förra året och fler plantor. Det är ju så gott med paprika!

Lärdomar från förra året;
-Man kan ha för mycket kogödsel i jorden.
-Jag kan så bra mycket tätare, faktiskt.
-Rädisor vill inte ha det för varmt och behöver massor av vatten för att bli goda.

-Hälften av örterna i växthuset använder jag inte och borde bytas ut...
-Basilika vill inte bo på uteplatsen, även om sambon tycker att det luktar illa att ha dem inomhus. (Han tycker att basilika luktar kattkiss? Hur kan man tycka det? Basilika som luktar så gott)
-Det är värt besväret att ha fiberduk under planteringslådorna.

-Skaffa halm i år att lägga mellan jordgubbsplantorna och under gubbarna, för annars käkar gråsuggor och maskar upp dina jordgubbar underifrån!
-Purjolök växer så in i norden sakta...
-Mer ätbart, mer ätbart, meeeeer! ;)



Jag tänker faktiskt också så en del sommarblommor, men nog mest dem jag har kvar fröer utav. Min vägg utav klematis går lite sakta och 2 utav 4 plantor dog tyvärr förra året (en körde sambon över med gräsklipparen, en bara självdog) så jag vill fylla ut väggen med klättrande sommarblommor i år så som fjärilskrasse, blomman för dagen och eventuellt vanlig krasse. Denna vägg kommer bli bakgrund för matgruppen på uteplatsen.

Mer planer finns!
Men nu vaknade lillkillen efter sin middagslur....