18 juni 2011

Trädgårdsdagar



Ååååååh det växer så himla mycket gott i mina 4 planteringslådor nu!




Det som redan varit färdigt ett tag och som vi äter utav varenda dag just nu;
Sallad
Rädisor
Jordgubbar!
Spenat
Kryddörter i mängder
(oregano, timjan, basilika, dill, persilja, gräslök, pepparmynta, citronmeliss & 2 till)

Det som växer men inte är helt klart än;
Gul lök
Purjolök
Sockerärtor
Morötter
Gurka
Tomater
Paprika
Vindruvor

MUMS! Jag bara älskar att kunna gå ut och plocka massa godsaker direkt från jorden. Minst halva mina tallrik är varje dag egenodlade grönsaker. Det blir också makalöst gott i de flesta maträtter med flera nävar färska örter.

Våra jordgubbar är goda men skörden inte så stor. Blir det fler andra året? Annars är jag bra sugen på fler plantor. Vi har 9 stycken just nu och de har redan revat sig till fler.




Vi har grävt upp en riktigt tråkig gammal buske i trädgården. Den hade vikt sig totalt i vintras under all tung snö och ja ingen av oss var särskilt förtjust i den. Så nu är den borta. Där ska vi nog istället plantera en fin rosbuske som vår lille J fick i present på sin namngivningsfest utav min farbror. Rosbusken heter Kalmar och har rosa blommor.



Kanske köpa flera?
Till vänster om spaden ska vi lägga en bred stengång från vår parkering till husets huvudentré. Jag har inte riktigt bestämt hur jag vill ha det runt gången, men dagens befintliga rabatt till vänster, precis intill huset ska bort. Då kanske det blir vackert med rosor till höger om gången? Idéerna bara snurrar i huvudet :)

11 juni 2011

Sin allra första Häst



Förra helgen så hade vi namngivningsfest för vår lille son. 33 personer, högsommarvärme, stort partytält, massa mat, färgglatt, kära gäster, glada barn och en toppendag!

J fick så fina presenter, tack alla! En av presenterna han fick var denna tjusiga, hans allra första egna häst!



Visst är den fin?
(mamma är käääär)



Den är faktiskt ett loppisfynd från min farbror och hans fru. Med äkta hästtagel som man, men svansen har tyvärr någon tidigare ägare ryckt bort. Jag ska flörta lite med nån av mina hästkompisar så kanske vi kan göra en ny ;)



Det ska böjas i tid, det som runt ska bli!

Laga Litens Mat

Det roligaste just nu i form utav matlagning måste jag erkänna är att laga mat åt vår lille pojk! Han är 9 månader nu och äter i princip allt man ger honom.

Jag eller sambon lagar all mat han äter till vardags, men om vi ska iväg kan det bli en burk färdig mat om det är smidigare.

En favorit är att göra grytor, så att allt liksom är färdigt i ett. Det gillar jag, enkelt och bra. Här är ett tips till den som vill ha inspiration.

Torskgryta.

1. Koka ett gäng potatisar i lite mer vatten än vanligt, delade i mindre bitar.
2. Efter ca 10 minuter, kasta i morotsbitar, broccoli och blomkål (frusna är lätt) eller valfria grönsaker/rotfrukter.

3. Lägg också i bitar utav torsk eller någon annan fisk.
4. Krydda med några goda örter, tex färsk timjan, oregano eller basilika från trädgården.
5. Låt koka 10-15 minuter till.



Klart!
Om man vill kan man ha i lite redning och göra som en sås av vattnet. Bitarna delar/mosar/mixar man till valfri storlek.

J säger muuuuuuuuuuuums!

Annat som vi brukar laga åt honom är dillkött, kikärtscurry eller storfavoriten hos både son och mamma; linsgryta. Den är supergod!