24 juli 2010

Regn, ruin och musik



Ah, ljuvligt.
Jag sitter i soffan med datorn i knäet. Balkongdörren står öppen och släpper in sval, syrerik luft och det härliga ljudet utav regn som smattrar därute.
Jag njuter.
Jag gör faktiskt det.

Här har det regnat hela dagen både igår och idag.
Det var dock lite synd att det regnade igår kväll för då spelade The Ark i Borgholms slottsruin.





Vi hade egentligen biljetter men jag orkar så lite nu och får så ont i bäckenet och benen av att stå upp så vi nöjde oss med att vara utanför ruinen en stund och lyssna. Men åh vad jag önskade att jag orkat vara därinne istället...

The Ark har varit ett favoritband för mig i många år och jag har sett dem live säkert 5-6 gånger innan. Jag minns så väl första gången. Det var i februari nånstans runt 1997-1998 kanske? De hade precis släppt sin första skiva och inte slagit igenom än. De spelade på ett dansställe i Kalmar som heter Sandra, där scenen är kanske 3 meter bred och 10 meter lång, pytteliten. Där var jag. Hade knappt hört talas om dem innan, men jag blev glatt överraskad! Efter spelningen satt bandet vid baren en stund och skrev autografer och pratade med folk, sen dansade de på dansgolvet till nattens discomusik, med oss alla andra. Jag minns att Ola Salo hade höga klackar på sig, ändå var han inte längre än mig ;)



Därefter har jag sett dem spela på mycket större scener, i Hultsfred, i Lund, en tidigare gång i Borgholms slottsruin, i Malmö, jag minns inte allt nu. En gång i Hultsfred så slutade Olas mick att fungera mitt i en låt. Den som varit på Hultsfredsfestivalen vet att det ofta är runt 10 000 pers i publik vid stora scenen och högtalaranläggning och ljud är HÖGT. Jag stod ganska långt fram och trängdes bland andra glada prickar. Ola försöker med den trasiga micken en stund men skiter sedan i den och tar i för fulla muggar istället och lyckas överrösta hela stora högtalaranläggningen! Då har man en ganska bra pipa.

Det gillar jag med The Ark, när det är spelning, då ger de allt. Deras texter hjälpte mig mycket när jag var en osäker tonåring. Ain't too proud to bow är en stor favorit hos mig. De tidiga texterna har många fina budskap som jag gillar, våga vara sig själv, hur man än är. Acceptera andra, inte styras av rädsla eller försöka passa in i en mall, vara stolt över sig själv. Mycket livsglädje. De första albumen är bäst.



Stämningen vid Borgholms slottsruin denna kväll var häftig. Regnmolnen förmörkade himlen, men det var uppehåll. Mot havet var himlen lila-rosa och ruinen lystes upp av dess kvällsbelysning. Musiken ekade ut runt ruinen. Det är alltid något särskilt att uppleva musik live.





Jag hoppas att lilltrollet i min stora mage njöt, för det gjorde i alla fall jag!

18 juli 2010

4 veckor kvar



Det är inte klokt, nu är det bara ca 4 veckor kvar tills vi ska få ett litet barn! Ja 4 veckor plus eller minus 2 veckor förstås. Det är ju minst sagt svårt att veta.

Vi har fått mycket gjort här hemma inför bebis ankomst, men ändå inte hunnit eller orkat allt vi velat. De senaste veckornas hetta har knockat mig totalt. Värmerekord efter värmerekord, är det inte typiskt att det ska vara varmaste sommaren på 16 år eller vad de säger, när jag är höggravid?

Nu står spjälsängen ihopskruvad, bäddad och klar bredvid vår säng med en söt sänghimmel över. En egen garderob är inredd till bebisen med nyvättade och sorterade kläder, handdukar, blöjor, sängkläder m.m. Barnvagnen med liggdel och sittdel står och väntar i förrådet, bilbarnstol finns, ny större bil är inköpt, magen är enorm och vi börjar bli redo. Så redo man nu kan vara inför att bli föräldrar för första gången.



Tills det blir dags försöker jag hitta stunder att njuta av sommaren trots att värmen tär så på mig, bla i skärgården utanför Oskarshamn där det fläktat vid havet samt varit kallt och skönt i vattnet, samt på sköna stränder på Öland. Ja de hetaste dagarna har jag bara kunnat andas när jag varit i vattnet, ljuva svalka, så nästan vilken strand som helst har gått bra!

Favoritmöbeln!



När jag och sambon flyttade ihop för snart 4 år sedan hade han med sig denna möbel. Han hade köpt den några år tidigare i en butik med begagnade möbler.

Nu när vi gjorde om i vårt vardagsrum kändes det dags att äntligen måla om den vackra gamla skänken, vilket vi pratat om länge. Att den skulle bli SÅ vacker hade nog ingen av oss kunnat föreställa oss, då hade vi målat om den för länge sen!



Det var en häftig känsla när jag började grunda skänken, sådana kontraster...







Det tog sin lilla tid med slipning, grundmålning, mer slipning, spärrmålning där skänken blödde igenom, mer slipning och målning men till slut så!





Jag älskar dess mjuka former, de svängda benen, detaljerna som kommit fram och ja det är som en ny möbel. Fotona gör inte skänken full rättvisa tyvärr, den är mycket vackrare på riktigt.





Nu skulle jag vilja ha alla möbler i samma stil!

4 juli 2010

Midsommar på Gotland!


Tänka sig, i år blev det första gången jag firade midsommar på Gotland!

Det var inte riktigt planerat. En vecka innan midsommar fick vi ett infall av längtan och lyckades i stor hemlighet planera ett överraskningsbesök på ön. Min sambo är ju gotlänning och båda hans bröder bor i Visby. Ena brorsans flickvän var med i våra planer och vi lyckades att överraska båda bröderna till vår och deras stora glädje.



Vi åkte till Gotland torsdag kväll och åkte hem måndag kväll.
Å vilken midsommar Sverige bjöd på i år! Helt ljuvligt väder!

Midsommarafton samt midsommardagen firade vi tillsammans med sambons båda bröder, ena brorsans flickvän, samt några fler trevliga gotlänningar lite norr om Visby, i en gammal stuga som låg vackert nära havet.



En riktigt klassisk och gotländsk midsommar. Vi spelade kubb, åt sillunch, kastade varpe, solade, gick promenad längs stranden, grillade, såg på dans runt midsommarstång nere vid fiskebyn intill, sjöng (summan kumma och de andra visorna på gotländska fick de allt sjunga utan mig) och hade enormt mysigt.











En mysigare midsommar hade jag aldrig kunnat önska mig. Ja alla 4 dagarna på ön var underbara. Tänk så ljuvligt om man hade sig ett eget litet sommarhus på Gotland.













Gotland har en stor del utav mitt hjärta, jag mår alltid så bra av att vara där.

2 juli 2010

Balkongen

Liten uppdatering från balkongen :)
Allting är lite sent i år hos mig, men det börjar ta sig nu!







Kattsäkrat! Ligisterna gräver upp hela lådan och mördar växterna annars :(





Katterna tycker liksom mig att det är himla varmt nu, men så fort solen försvunnit från balkongen, dvs på sen eftermiddag och kvällar så älskar de att ligga ute på sin katthylla på balkongen. Särskilt Robbi, han ligger där och myser och spanar om vartannat.
Härligt.

Hemmagjord flädersaft

För andra året i rad gör jag egen flädersaft här hemma. Världens godaste! Jag plockade blommorna häromdagen och igår kväll gjorde jag en sats med saft som kommer bli 5 liter färdig saft, ikväll ska jag göra en sats till om jag kan låna på mig en stor gryta till.

Tänkte dela med mig utav receptet som jag följer. Alla verkar göra lite olika, men det här är ett bra grundrecept för en nybörjare som mig. Det blir dessutom supergod saft!

Fläderblomssaft

40 klasar fläderblommor
3 liter vatten
4 kg socker
4 citroner
100 gram vinsyra




Skölj blommorna.
Koka upp vattnet och häll i sockret. Sockret ska lösas upp helt!
Lös sedan upp vinsyran i lite utav sockerlagen och blanda sedan ner detta i resten utav den varma sockerlagen. Slå sedan blandningen över blommorna.



Tvätta citronerna noga. Riv skalet. Ta bort det vita på citronerna och skär dem i skivor. Släng ner det rivna skalet samt citronskivorna i lagen med blomklasarna.

Ställ det svalt i 3-5 dygn. (Kylen)
Sila det sedan och häll på flaskor!








Två grytor med sånt här gottigt jox står nu i min kyl och bidar sin tid. Framåt måndag-tisdag tänkte jag börja sila och hälla över det på söta glasflaskor som jag köpt på Ikea. Ingen köpt flädersaft kan jämföras med hemmagjord, så om du är sugen, passa på! Just nu blommar flädern för fullt, iaf här i Kalmar så ut och plocka lite blommor vetja!