25 augusti 2009

Gott och mer gott!



För ett par dagar sen kunde jag inte hålla mig längre utan smakade den ena röda tomaten!
Ojoj så gott, men den kunde gott suttit kvar på kvisten ett tag till. Så röd tomat nr 2 fick sitta kvar tills idag och nyss så mumsade jag i mig den högtidligt. Oj... oj... GALET så gott!!! :D Vansinnigt gott! å supernyttigt.

En biverkning utav att läsa näringslära i skolan är att man lär sig saker om mat ;) och om råvaror. Visste du att det är dubbelt så mycket antioxidanter i ekologiska tomater som i vanliga? Tänk då hur mycket nyttiga antioxidanter det är i mina hemmaodlade högt älskade tomater!

Inspirationen är stor nu och granskningen utav innehållsförteckningar innerlig. Här blir det då inget aspartam eller tillsatser i onödan!

I denna anda så lagade jag lyxig fredagsmiddag åt mig och sambon förra veckan. Det tog ett par timmar i köket, men maken till god mat hade ingen av oss smakat på... ja någonsin? Det var superfest för smaklökarna.

Allt började med att jag insett att alla färdigprodukter med vegetariska biffar och dylikt inte är så himla bra, man vet inte vilket kvalitet proteinet egentligen har och det är alltid mer tillsatser än om man lagar det själv. Med sojaprodukter t ex är det vanligt att man använder en sämre sojaprodukt eftersom det blivit så vansinnigt populärt. Så jag började klura på att laga egna vegetariska biffar, vilket jag inte gjort på många, många år.

Så här gör man!

Veronicas vegetariska mumsbiffar

1 burk kikärtor
ett par morötter
röd och gul lök av fin kvalitet
3 ekologiska ägg
någon matsked mjöl
pesto
spenat
färska basilikablad
vitlök
salt och peppar




Kikärtor, ägg, mjöl, spenat, pesto och kryddorna kan kan mixa ihop i matberedare men riv gärna morötterna grovt och hacka lökarna grovt, för om man mixar alla ingredienser blir det för finfördelat och konsistensen på biffen sämre.



Ta fram ett stycke stekpanna och Smör! inget annat.
Inget margarin, det består utav fleromättade oljor som hettas upp och bearbetas en massa med kemikalier för att få en "bredbar" konsistens. Oljor ska man helst inte steka i, särskilt inte olivolja som ej bör värmas över 40 grader. Om oljan blir överhettad så innehåller den mycket cancerogena ämnen.



Å i med biffarna! Jag provade mig fram med eller utan ströbröd men eftersom jag försöker hålla mig undan de snabba kolhydraterna så gott det går så kändes ströbrödet onödigt. Blev dock mycket knaprigare yta med ströbröd.



Här ser man lite färska, hackade basilikablad tillsammans med rödlök i en biff. Gissa vart basilikan kom ifrån? ;) Jepp, min balkong!



Till detta kan man ju, om man ska vara riktigt nyttig, äta råris. Men jag tvättade av några potatisar lite lätt, klyvde dem och slängde in i ugnen tillsammans med olja, saltflingor och timjan. Timjan är en bra krydda, den innehåller mineralen Krom som gör att insulinet kan fästa på cellerna och glukos tas upp. Om man får i sig för lite krom får insulinet svårt att fungera och hjärnan uppfattar inte att man redan fått i sig socker och vill ha mer, mer, mer! Man får sötsug.



Medans biffarna steker i pannan och potäter grillas i ugnen så slänger man absolut ihop en fräsch sallad. Om elaka löss ätit upp ens egenodlade sallad så köper man fräsch, gärna närodlad sallad i affären (inte isbergssallad, den är mest bara vatten) och blandar ihop salladsblad, paprika (den gula innehåller mycket C-vitamin), ekologisk eller egenodlad tomat, avocado (bra fett), rödlök och häller över en olivolja (bra fett) som har texten "kallpressad" på flaskan. Krydda lite är valfritt.

Gör en stor sallad, den kommer vara tokgod!

Till detta är det gott med en gräddsås som man slänger ihop själv. Ingen pås-sås *ryser*.
Min gräddsås innehåller lite smör, grädde, soya, kryddor och mjöl/maizenaredning. Ingen färdigköpt grönsaksbuljong! Väldigt mycket salt och onödiga tillsatser i dem.

Har man en sambo lik min som inte gillar godsaker som spenat och pesto så har man tillagat en kycklingfilé åt honom nu, kryddad med timjan. Kyckling innehåller fullgott protein men är förstås inte lika etiskt rätt att äta som mina veggobiffar ;)

Här är då de två färdiga tallrikarna!

Köttotallriken;


Vegogottistallriken;


Till maten tog vi kallt vatten ur kranen, bubblade i kolsyra själva (tack för sodastreamern!) med ett par skivor citron i som fått stå och dra till sig i kylen ett tag. GOTT!!!



Den som inte är hungrig nu måste vara galen ;)

Ja det var som sagt en grymt god middag, vattnas i munnen bara jag tänker på det!
Idag åker jag till Göteborg igen för en tuff vecka med 3 tentor samt en hemtenta som jag lämnat in idag. Nu i augusti blev det två gånger till Göteborg, har bara hunnit vara hemma en vecka, pust. Men det är tur man har sambon hemma så inte de gröna tomaterna på balkongen torkar bort innan de blivit röda... ;)




Ha en underbar vecka alla som läser!

21 augusti 2009

Augustibalkong



Min favorit just nu. En ljuvligt rosa Asterblomma!

Balkongens alla Aster blommar för fullt nu, men i övrigt har det gått lite hårt åt blommorna därute i år. Angripna blad, ätna blad, löss och tveskjärtar, men de kämpar på för mig :)



Slingerkrasse blommar ännu troget, den är väldigt fin ihop med blomman för dagen.

Fjärilskrasse har tyvärr varit väldigt snabb och tidigt i år, blommade nåt ljuvligt i juni och juli, men nu har den bara gett upp för året, två månader tidigare än förra året. Det blir nog till att rensa bort fjärilskrassen tyvärr..



Mina tomater växer och nu har två tomater blivit röda, men jag väntar ett par dagar till innan jag smakar en tror jag. Egenodlade tomater utan minsta lilla besprutning, mums! Massor med antioxidanter!





Ringkragen kommer med små blommor, men alla har tyvärr sett så här konstiga, trasiga och skabbiga ut. Synd, läckra färger annars.





Blomstertobaken som var så yttepytteliten länge efter att den kom upp över jordytan fick en explosion i juni/juli och växte till träd!! Så jag gav faktiskt bort de flesta blomstertobaksplantorna, men en fick bo kvar i stora krukan. Den har blommat länge men detta kan nog mycket väl vara de två sista blommorna? Fina!



Min spalje med blomman för dagen fick nytt liv efter att jag sett över dräneringen och det finns blommor däri varje dag, trots att varje blomma bara lever en dag. Det är blåa och vita blommor blandade.







Här ser man lite hur konstiga bladen blivit på en del av mina blomman för dagen. Men blommar gör de ändå!



Mer Aster! Härliga färger, Aster får gärna bo här igen nästa år.





Nu känns det som hösten snart är här tycker jag. Visst har det varit en del sommarvärme här de senaste dagarna, men nu när skolan är igång för fullt igen, mitt sommarjobb är slut och det blåst höstvindar här så har jag sagt farväl till sommaren och längtar till riktigt fina höstdagar! Hösten, när den är som finast, tycker jag är rent magisk! De friska vindarna, alla färger i naturen, att mysa i en varm kofta, tända levande ljus och stalla in hästen igen efter sommarbetet.

Den är på väg nu.
Balkongen kanske inte gillar hösten så mycket, men det kommer ju fler vårar och somrar!
Tips till höstfint på balkongen tas dock gärna emot?

9 augusti 2009

Balkongen aka Pluggrummet







Den bästa platsen för god studiero är på balkongen!
Jag har tagit ut favoritfåtöljen och sitter där och njuter utav skugga och varma vindar, med böcker och block i knäet. Det går lite sakta, men det är verkligen en skön plats för inlärning.










På tisdag bär det av emot Göteborg igen för 5 intensiva dagar med föreläsningar om näringslära, mag och -tarmkanalen och 2 stora tentor som jag nu i sista minuten försöker läsa till. Hjärta, blodcirkulation, lungor, repirationssystem. Jobba heltid samtidigt som man ska läsa till tunga tentor var ingen bra idé har jag upptäckt.

Nästa sommar får det allt bli mindre utav jobbandet och mer utav sittandet på balkongen med en god bok. För ja, mina skolböcker är faktiskt goda böcker! Jag älskar att lära mig allt om kroppen.