28 juli 2009

Doftande, ljuva balkong



Äntligen har jag röjt lite ute på balkongen!

Jag har beklagat mig en del på senaste över att jag inte varit nöjd med balkongen, hur saker växt, att det varit för trångt osv. Ärligt talat har man inte ens kunnat sitta på balkongen på flera veckor...

Så igår när började plugga till tentorna vi har om 2 veckor så sköljde motivationen över mig, ja -motivationen att pula på balkongen alltså. Ups. Aja.

Jag började med det största missnöjet; Lådan! Mina drömmars låda. Hälften utav de blomman för dagen jag planterade där har dött och utseendet på lobelian som växte däri var jag allt annat än nöjd med. Små söta blå blommor kunde icke väga upp missnöjet. Nej fy.
Jag slängde allt! Neee inte riktigt, de 4 blomman för dagen som var kvar där bakom "ogräset" står kvar, men alla lobelia slängdes utom den stora till höger som jag odlat själv. Sentimental som man är, fick den flytta till lilla ampeln istället. Däri växte slingerkrasse som fått ohyra, så den byttes ut.



Förutom att jag slängde massa växter så grävde jag flera hål i jorden ner till botten på lådan och stack hål på plasten här och var. Japp, plasten som jag så noggrannt hade bytt ut och häftat dit i våras. Det blev för tätt, trots lecakulorna i botten. Nu blir det förhoppningsvis en bättre miljö i lådan.



Snyggare, eller hur?!
Inte helt planerat så slängde jag också hela min största slingerkrasseplanta. Jag beskådade hela balkongen med ytterst kritiska ögon och insåg att "denna där" tog mycket plats, fick jämt vissna blad och såg ärligt talat inte snygg ut ett dugg? Här är den inomhus endast för fototagning innan den hamnade i svarta sopsäcken.



Jag flyttade om, runt och trixade, förutom att jag också slängde en hel del till. Blomstertobak var inte min grej alltså, inte som balkongväxt iaf. De blev ju jättehöga! Jag grävde till och med upp ett par plantor ur stora krukan där jag blandat växter hej vilt, för de var ju som små träd och snodde all plats. Här nedan, en bild på balkongen före jag trixat om.



Tomatträden (ja de är träd och ca 1,80 m höga!) fick flytta från innervägg till yttervägg och står nu emot gallret, till höger i bild. Den ena är välbehövligt omplanterad i större kruka också. Den blå bänken är ääääääääääääääääntligen tom, det har stått fullt med plantor och skit därpå innan, nu kan man sitta därute och njuta igen.









Smultronen är upphängda i nätet, som jag tänkt länge.









När jag rensade mammas rabatter hittade jag en pytteliten rosplanta som såg ledsen och halvdöd ut, men jag tog hem den på prov och se, nu har det kommit små blad!



Ananastistel i en liten kruka.



Vackra blomman för dagen blommar här och där på balkongen, i tre olika sorter. Jag hade skamligt nog 4 plantor kvar i sina små plastkrukor som nu fick flytta till Lådan och äääntligen få lite mer jord kring rötterna.




Snart är hela väggen grön utav hjärtan och stora plättar!

Äntligen är det underbart på balkongen igen!
Jag är så himla nöjd :)

Nu när man går ut på balkongen så doftar det underbart utav tomater och smultron, samt basilikan i fönstret på vägen ut, luktar så ljuvligt gott!

25 juli 2009

Vacker inredning



"När en katt ligger och sover i ett rum finns det inte mycket mer för en inredare att göra där."

-Ernst Kirchsteiger

Mycket klok man.
Fåtöljen är aldrig så snygg som när det ligger en ljuvlig kisse och sover däri!

I Ernst anda ska jag bli lite kattig idag, eller lite mer personlig än jag brukar vara...

För 1,5 år sedan "tappade jag bort" en katt. Maja. En skygg bondgårdskatt som jag räddat från avlivning, tagit hem, börjat få social, hade fått tid till veterinären för kastrering och ID-märkning och sedan skulle hitta nytt hem åt. Spärren till badrumsfönstret klöste hennes syster upp mitt i natten, båda sprang ut. Systern fångade vi in en månad senare, men inte Maja. Under 3-4 månader var vi ute dag och natt och letade, gick upp var tredje timme om natten och kollade fällan vi fått låna. Trots att många grannar sett henne i området gick hon aldrig att fånga in.



Det här är mitt livs största misstag och min stora sorg.
Fönsterspärren satt jättehårt och fönstret var bara öppet någon centimeter, aldrig trodde jag i min dumhet att en katt kunde få upp den. Jag trodde också att sambon stängt fönstret innan vi sov, han trodde att jag gjort det. Jag var helt förkrossad, det tog jättehårt på mig.

Jag har engagerat mig mycket i hemlösa och oönskade katter och 2003 räddade jag första gången en katt. Jag har varit anställd ca ett år på katthemmet här i stan och jag har tagit hem hemlösa katter själv och har hjälpt till via kattföreningar. Det här är ett ämne som jag verkligen brinner för. Att själv göra en katt hemlös har lämnat ett hål i mig som aldrig riktigt läker.

Jag har aldrig slutat tänka på Maja.
Är hon död?
Har någon rentav tagit in henne?
Eller lever hon ute som hemlös och får massa ungar som också blir hemlösa?



Igår kom två grannar och pratade med mig, de hjälpte till mycket när vi letade efter Maja som mest. De hade sett en nere vid sitt som kanske kunde vara Maja, som lagt 5 ungar...

Hjärtat hoppar till!
Hoppet tänds, trots att man borde veta bättre.
Tänk om?

På kvällen efter mörkret fallit går jag ner dit och kollar runt. Stöter på en granne som också hjälpte mig då. Visar sig att ungarna legat vid hennes uteplats förut, men mamman har flyttat dem. Vi ser till två sköldpaddsfärgade katter, men ingen är Maja. Efter min beskrivning tror hon inte att det är Maja som lagt ungarna, den katten var inte vit runt nosen...
Förstås. Dumma, dumma hopp.
Hjärtat sjunker igen.



Men inte helt. Hjärtat tänker nu på de stackars kattungarna och de två hemlösa honorna som jag skådade ikväll. För grannen berättar att det finns många hemlösa katter där. Någon granne matar sporadiskt, därför kommer de dit, men ingen tar ansvar för dem.

Jag bad grannen hålla utkik efter ungarna, att jag gärna försöker fånga in dem ändå.Vart jag nu ska göra av 5 kattungar, jag som har 4 vuxna katter i min lägenhet på 65 kvadrat? Det är liksom fullt här. Men det får bara lösa sig, om man lyckas få in dem.

Någon som vill ta sig an en katt?
Åh om man ändå kunde få in honorna också, de var magra och skygga, men inte livrädda. Jag hatar, hatar, hatar sånt här. Maktlösheten. Att bara stå och se på när djur lider.

Så om någon vill lyda Ernsts kloka råd och förgylla sin inredning med en vacker katt så hör gärna av dig till mig! ;)



Lilla Maja glömmer jag aldrig.
Hon som 2 år gammal aldrig varit inomhus, inte gått att klappa, men som efter bara ett par dagar inne blev en total kelgris! Hon sov på min mage i en timme när jag såg på TV, kärleken var total. Ute var hon rädd, inne var hon trygg och lycklig.

21 juli 2009

Visioner om ett vardagsrum...

Renoveringslustan brinner!

Om plånboken ändå var tjockare...
Jag har många visioner, drömmar och bilder i huvudet av hur jag skulle vilja fortsätta renovera lägenheten vår.

Men ikväll fick vi i allafall ett litet ryck och började röja, rensa och trixa i vardagsrummet. Rummet som jag inte varit helt nöjd med. Vi har under en längre tid funderat på att sätta igen dörren mellan vardagsrummet och sovrummet. Jag har länge varit emot det.

Som det är nu så kan man "gå runt" ett varv i lägenheten, det finns alltså två dörrar till sovrummet och två dörrar till vardagsrummet. När vi köpte lägenheten hade vi tidigare varit på två visningar utav likadana lägenheter i samma område, där de i den ena hade satt igen denna dörren. Då tyckte vi att det blev mycket ljusare i vardagsrummet med två dörrar, men nu är vi sugna på att sätta igen den dörren som sagt.



Rycket ikväll började med att jag tyckte att vi skulle provmöblera så som vi vill ha möblerna när dörren är borta... Slutade med att vi rensade ur allt i skänken, slängde två gamla stereos med stora högtalare som stått i vardagsrummet, en del möbler, samt slängde en massa skit man samlar på sig, och möblerade om totalt. Nu är ju dörren inte igensatt så man får föreställa sig slutresultatet, men det blev jättestor skillnad.

Wow. Rummet känns dubbelt så stort.
Mycket bättre.

När vi flyttade in för 3 år sedan så var det två nyanser utav orange i detta rum, med en orange board. Inte vår grej riktigt. Då hade vi båda två en kärlek till beige så tre väggar fick beige tapet och på den fjärde väggen lekte vi loss och målade kolsvart med en fondtapet på mitten. Fondtapeten är min stora kärlek, guldfärgad med medaljonger.



Men smaken har ändrats en hel del sedan dess. Det svarta har vi tröttnat på, det suger mycket ljus också så det, samt de beigea väggarna ska bli vita. Huruvida min älskade guldtapet kan vara kvar är vi lite oense om just nu... De mörka, träfärgade bokhyllorna är vi också lite oense om, jag vill ha en ny bokhylla, en större, högre och vit. Hade gärna köpt en hylla som är delvis glasskåp så man slipper se alla skivor etc samt slipper damma så ofta.

Vår underbara gamla skänk tycker vi båda två om, men den kommer bara inte till sin rätt i en tvåa. Den ska bo i ett stort, ljust hus! Den är mörk och stor och behöver luft och gott om plats runt sig för att stråla. Men vi har inget tillräckligt stort, uppvärmt förråd som den kan bo i tills vi har hus så tills vidare får den bo kvar i vardagsrummet. Vi har fler möbler som väntar på ett hus...



Åh visionerna är stora!

Jag vill slipa och lacka om golvet, byta alla golvlister till vita, höga, tjocka, gammeldags lister, samt byta dörrfoder till samma stil. Taket behöver målas om (host, host, levande ljus ska inte stå för nära taket..) och väggarna vill vi som sagt måla om igen. Gardinerna har jag tröttnat på, igen. Jag har verkligen svårt att hitta rätt gardiner till detta rum?

Om man ändå hade en massa pengar över hade jag gärna köpt en ny soffa (röd och manchester är ingen höjdare med 4 katter), ny TV, ny TV-bänk, ny hylla, nytt soffbord och.... ;) För första gången har jag en klar bild i skallen utav hur jag vill ha det, jag har läst mycket tidningar och bloggar om inredning sista året och upptäckt vilket jag tycker är snyggast. Sen är jag ju minst sagt ombytlig iofs...

Sovrummet och hallen är jag supernöjd med. Köket också, förutom att jag vill kakla istället. Men detta nedrans vardagsrum känns inte helt rätt och det är frustrerande.

Ge mig ett underbart, nylackerat trägolv. En stor, vräkig men bekväm soffa eller två med ett sött, gammeldags, vitt soffbord. Vita möbler över lag, med gammal lite snirklig stil blandat med naturmaterial, fårskinn på golvet, nyanser av grått och grönt blandat med allt det vita. Eller kanske lite rosa och romantik? Blanda loppisfynd med nyköp och ej för avskalat (kataloghem) men ej heller för mycket pynt och prylar, med en varm hemmakänsla. Inte enbart vitt, men större lugn och mer ljus.


(foto från http://furillen.nu/ )

Kan man skapa en lantkänsla i en vanlig, fyrkantig lägenhet från typ -69?




(foto från Sköna Hem)

16 juli 2009

Rosornas stad

Botaniska Trädgården



Under semestern på Gotland besökte vi Botaniska Trädgården i Visby under en morgonpromenad i tisdags. Förra gången vi besökte Botaniska var i slutet på augusti och då hade det mesta blommat över, men nu var det desto vackrare.



Min favorit är avdelningen med rosorna.
Det doftade underbart! Vackert med rosorna som växte upp som i ridåer av rosor.







Nu är jag tyvärr inte utrustad med ett namnminne så jag minns inte vad rosorna som jag fotade heter, men vackra var de. När jag har hus i framtiden ska jag ha mängder med rosor i trädgården, speciellt de som doftar.







En magnifik hybrid!



Visby kallas ju Rosornas Stad, och det är inte bara i Botaniska trädgården som man hittar rosor i mängder, överallt pryds husväggar, murar och staket med rosor. Vackrast är det ju i innerstan där det växer rosbuskar ur kullerstensmarken. Kan inte förklara det bättre än Kärlek. Jag älskar Visby innerstads ringlande gränder och gamla hus, inget likt det andra. Att pryda en sån miljö med rosor är så vackert. Jag tycker dock Visby är vackert i vinterskrud med...





Inblick i en underbar liten trädgård.









En liten smal gränd med mer rosor än kameran kunde fånga, helt underbart att strosa där. Varje hus hade hela fasaden överfull med rosor.



Kärlek!

15 juli 2009

Jag ska bli gotlänning!

Ja, eller sommargotlänning åtminstone.
Om jag får bestämma?

Vi har haft en underbar minisemester på Gotland. Åkte fredags kväll och kom hem igår tisdag kväll, har bott i Visby hos sambons ena bror och hans sambo. Det känns kort, man önskar man hade minst 2 veckor. Sambon som ju är gotlänning är väl inte lika överväldigad som jag, men trots att vi varit på hans hemö flera gånger ihop förr, så är jag lika lycklig varje gång vi åker dit. Det är en plats som hela min själ älskar.

Jag blir så sugen på att köpa ett sommarhus, om man hade haft pengar.
Någon gång i framtiden bara ska vi ha ett sommarhus på ön tycker jag, om det så blir om 15 år.

Se bara på detta underbara lilla gotländska hus, vilket paradis som fritidshus!


http://www.svenskfast.se/Pages/ObjectViewPictures.aspx?objectid=3KUCIAPELF29TG1E

Eller denna lilla söta gård?


http://www.svenskfast.se/Pages/ObjectViewPictures.aspx?objectid=3LJQEI617VIUF5V7

Jag skulle också gärna flytta dit permanent när vi går i pension och ha ett gammalt 1700-talshus/lägenhet innanför murarna, åh.

Ja, drömma ska man och förhoppningsvis går det i uppfyllelse någon gång.

Gotland ligger mig varmt om hjärtat, både för de mysiga gotlänningarna, den fina ön och underbart charmiga Visby. Det var inte roligt att behöva åka hem igen så snart.

Jag tog nästan 300 foton på dessa dagar, men jag måste redigera och trixa lite innan jag kan lägga upp en del utav dem här. Mycket blomfotande blev det...


10 juli 2009

Mot Gotland!


GHAAA

vad det blåser!

Mina stackars tomatträd hade vikt sig när jag kom hem från jobbet nyss!
Men de hade inte gått av lyckligtvis.

Dock ser alla blommorna på balkongen jätteledsna ut och alla Blomman För Dagen-blommor som slagit ut idag har nästan blåst sönder. Idag av alla dagar kom de första blommorna från de Blomman För Dagen vars fröer var över 10 år gamla som jag lyckades få att gro. Det är "blandade färger" enligt påsen och de två blommor som har slagit ut idag är heltvita, inte en enda liten rand av annan färg, kritvita. Vackert! Men som sagt, trasiga utav vinden.

Ja, alla växterna får rejält stryk utav blåsten idag och det skär i mig :(
Speciellt som vi åker till Gotland ikväll och inte kommer hem förrän sent på tisdag kväll. Smultronen mumsar vi på för fullt nu, det är säkert fullt med nya röda tills vi kommer hem. Jag hoppas att inte allt för många av mina växter har blåst sönder när jag kommer hem, det ser mörkt ut.

Trots separationsångesten från balkongblommorna och mina älskade katter så ska det blir underbart roligt att åka till Gotland! Det blir min enda egentliga semester i år, 5 lediga dagar känns som lyx! Sedan blir det mer sommarjobbande igen.

Ha en skön helg och tänk på mig som ska åka Gotlandsbåten ikväll i detta stormväder... *gulp*

5 juli 2009

Balkonglyckan börjar lysa



Ampeln full av glädje!



Förväntningar.
Det är dumt.

Det som jag trott och rentav förväntat skulle bli bäst blev inte så och infall av spontana idéer och chansningar verkar vackrast hitills.

Balkongen är en djungel nu.
Helt galet! Jag som skulle ha mindre växter i år ;)



Lycka, mina smultron har fullkomligt älskat senaste veckornas hetta, de lyser vackert med snart fullmogna bär!



Tomatplantorna, mina två små "träd" har ännu mycket att bevisa.
De är över 1,5 meter höga och tar alldeles för mycket plats och de bara blommar och blommar men inte en tillstymmelse till tomat ännu. Eftersom de behöver mycket sol står de tyvärr på den bästa platsen på balkongen, där jag brukar sitta... hmf.



Nu är det blommornas tid på min balkong!
Slingerkrasse, buskkrasse och fjärilskrasse blommar för glatta livet och med mängder utav knoppar som lovar ännu mer färgprakt.







Fjärilskrasse är ju min stora favorit som jag sådde även förra året, men utav de två sorters "vanlig krasse" som jag odlat i år så vinner definitivt buskkrassen. Vanlig slingerkrasse är nog inte lika snygg på balkonger, den får så långa stjälkar till varje enstaka blad och man ser mer stjälk än blad ibland. De lite mörkare bladen på buskkrassen bildar just lite buskigare intryck.

I lilla ampeln är det, likt i den stora ampeln, blandat utav slingerkrasse och buskkrasse, men den planterade jag i mycket senare än i den stora. Det var nog bara någon dryg vecka sedan jag planterade i den och redan har den växt massor! Igår blommade första blomman också, snacka om tacksamma.



Helt underbart är att min nyköpta lilla, lilla rosbuske trotsar alla odds och har fått ett gäng små, små söta vita blommor! Man ser på bladen att den inte växt så mycket, har fått stå lite mörkt bakom alla galna krasse som tar plats, men den har klämt fram en mängd blommor och knoppar ändå, så snällt. Det är de minsta rosor jag någonsin sett, men lika söta för det.



Fröken svårflörtad pelargon ler just nu emot mig.
Titta vad många blommor det bjuds på! Jag tycker att den är dösnygg när den blommar men gha så jäkla mycket uppmärksamhet hon behöver för att bjuda på sina blommor. Vet inte riktigt vad jag gör rätt/fel heller. Men jag får väl njuta av blommorna så länge de varar ;)



Det finns också ett gäng egensådda plantor som glatt mig med att växa sig stora och vackra, trots att de var så små länge, länge. Det är blomstertobak, aster, ringkrage, doroteablomma och ananastist. Alla utom de två sistnämnda börjar nu visa tendenser till att iaf börja fundera på att blomma. se här;







Katterna mina har börjat vara ännu mer ute på balkongen nu. När det varit så varmt i veckan har de ibland legat ute i skuggan bakom/mellan de stora krukorna på trägolvet och sovit djupt, allihopa. Sötisarna. Eller så kan man ju göra som Laika här, använda en kruka som kudde! Skönt?



Hela stora ampeln, som inte bara växt sig ut utanför nätet och pryder med blommor utåt, men också börjat växa i armeringsnätet, är den inte tokläcker?!



Vi får ofta små vänner på besök i dessa tider.
Herr Bi kom förbi på lite sött och gottis idag.



Sist men störst!
Glädjen är obeskrivlig, en vit blomman för dagen har slagit ut!
Tack snälla rara Camilla som så godhjärtat skänkte mig ett gäng fröer med dessa vackra blomman för dagen! Jag har haft en klump i hjärtat när jag sett flera blomman för dagen-plantor dö i min stora låda, troligen är dräneringen för dålig, men ett par plantor lever och frodas och en har växt som en tok ända upp till taket. Eftersom jag blandade den vita sorten, den blåa sorten och sorten med blandade färger i lådan glömde jag bort vilken som växte var och jag var så rädd att jag råkat ha ihjäl alla 4 fina vita blomman för dagen som jag fått. Men icke! :D Jag är så glad!!

Fotot gör inte denna vackra, första blomma rättvisa, det var mörkt och molnigt ute tyvärr.
Men åh så härligt!
Den är helt ljuvlig.



Det är inte dumt att ha balkong!