28 juni 2009

Bilder från Balkongen



Bildbomb från balkongen :)



Det växer och frodas därute. Nu i hettan så slokar allt lite grand mitt på dagen, men sträcker snabbt på sig igen när skuggan tar över. Jag väntar otåligt på tomater, men det bara blommar och blommar, inga tomater än... En irriterande detalj är att jag naivt nog aldrig förstod hur enooorma dessa två tomatplantor skulle bli. De två tar för sjutton upp halva balkongen! Som två träd. Hmf. Som om jag inte behöver plats till annat...



Smultronen är i högsta grad på gång! Ser så häftigt ut, att bären liksom utvecklas ur blommorna. Jag har aldrig haft smultron innan. Där jag tagit plantorna (vilda trädgårdssmultron) så är dock smultronen redan röda och nästan klara, men den som väntar på något gott...



Jag har nog lyckats få världens mest svårflörtade pelargon. Den köptes i vintras och bor nu i väggampeln och har blommat i omgångar, men endast efter väldigt mycket pyssel. Man får greja, putsa, vara supernoga med vattning, ev gödning och ge många kärleksord så slår den ut ett gäng blommor. Som dör efter ett kort tag. Sen får man flörta länge igen. Nu är det flera knoppar på den igen och idag har knoppen på bilden ovan slagit ut, men vi får väl se hur länge den behagar blomma denna gången... maken till högfärdig pelargon.



Min nyköpta lilla rosbuske har redan satt en mängd små knoppar!
Väldigt söta och små, men många. Den verkar tapper. Var angripen en period av nåt skit, men det gick bort av sig självt, stod enbart i skuggan och växte inte så mycket, fick sedan flytta runt lite mer till sol, men verkar tacksam och snäll. Hoppas det håller i sig.



Det finns en plats på balkongen som inte alls blivit som jag hoppats.
Lådan.
Jag vet inte om vi råkade vattna för mycket i början, eller om jag tätade lådan lite för bra, för två stycken blomman för dagen har dött redan, en växer jättebra men de övriga växer knappt alls. Lobelian i framkanten har blivit precis galen. Den växer som bara den! Dessutom har en av mina egenodlade kantlobelia blivit angripen utav något som ser ut som mögel?! Se här nedan...



Det ser skumt ut, men den verkar än så länge inte må dåligt utav det.
Blä lådan är jag inte alls nöjd med, ser inte alls ut som jag trott :(
Dock har kantlobelian fått två blommor idag och snart är det nog fullt med små, söta blå blommor så då kanske jag ändrar åsikt.



På min balkong blandar jag krukor och material men jag gillar det. Den gamla, vackra lerkrukan längst bort är charmig och den nyare lerkrukan lyser lite väl mycket, men variationen piggar upp, dessutom blir ju den nya vackrare för varje år. Krukan närmast kameran som är i zink blir en fin kontrast. Har ett par till i zink.



Experimentet med slingerkrasse i ampel blir bara bättre och bättre! Så vackert. Nu har den börjat blomma också så fint, se bara blomman här nedan.



Det finns också fler knoppar, hoppas på många fler liknande blommor!



I armeringsnätet hänger nu en blomstertobaksplanta.
Den har börjat växa rejält. Den här bilden togs för ett par dagar sedan och bara sedan dess har den satt flera bladpar uppåt i höjden. Spännande. Gudars skymning så sakta de växte i början efter sådd. De var ju centimetersmå i en evighet, men det kan man inte tro nu.



I den stora krukan med slingerkrasse har det också börjat blomma. Denna vackra intensiva blomma var först ut.



I nätet klättrar mina absoluta favoriter, Fjärilskrasse!
Tycker bara mer och mer om dem. Deras blommor finns främst på utsidan utav nätet så det är allra vackrast utifrån, men det är vackert inifrån med. Det börjar bli lite insynsskydd nu, men det återstår ännu att växa en hel del till. När dessa väl kommer upp i nätet växer de något fantastiskt mycket. De är lätta att styra dit man vill och de små gula blommorna är bedårande tycker jag. De blommar mycket tidigare i år än förra året, till mina stora förtjusning.



Är de inte ursöta?!



Till sist, ett foto på den enda blomman för dagen som växer mycket och faktiskt även börjat få knoppar. Skamligt nog har jag två plantor kvar i sina plastmuggar som behöver planteras i slutkruka och de vanskötta stackarna har också satt knoppar nu, komiskt nog. Vet ju bara inte vart jag ska göra av dem...

20 juni 2009

Kungen

Mycket nu.

Varit i på skolan i Göteborg två veckor inom en månad nyligen samt så har jag börjat sommarjobbet och har knappt hunnit med varken blogg eller balkong. Men ikväll fick jag äntligen lite tid över, så nu har jag plockat om en del därute.

Jag har äntligen slängt de sista penséerna, planterat krasse i andra ampeln, ansat lite här och var, tyvärr slängt all mumsig sallad jag hade odlat och precis tänkt skörda, då den var precis full med blad löss , yäck. Väldigt tråkigt, jag hade sett fram emot att äta min första egenodlade sallad!

Tomaterna är stora som träd nu, jösses. De blommar fortfarande, jag väntar med iver på att det ska komma små tomater, men det måste nog komma lite mer sol först kanske. Smultrontussarna har blommar över och det har kommit massa små smultron, väldigt små och gröna ännu, men början till frukt! (bär? skörd? vad säger man?)

En väldigt rolig sak är att mina fjärilskrasse blommar för fullt redan nu! Förra året blommade de nog inte förrän i juli, kul. De växer fint i nätet och pryder främst utsidan med sina små söta gula blommor. En stor orange blomma har blomsterkrassen fått också.

Ja, det växer och frodas.
Jag har en del pysslande kvar att göra därute som stått still i flera veckor.
Sen kommer det nya bilder!

Bjuder på två roliga bilder så länge.



Jag har suttit och redigerat fotona från lillasyster student, äntligen. Dessa foton fick mig att skratta högt. Katten på bilderna är min första katt, som har bott kvar hos mina föräldrar sedan jag flyttade hemifrån för många år sedan. Han har jordens största ego och bär verkligen upp namnet Zeus, som i den grekiske guden. På lillasysters studentdag pyntade vi mercedes-caben som hon fick åka i hem och den parkerades i trädgården. Mitt i studentmiddagen upptäcker vi att Zeus sitter inne i caben och utforskar bilen. Sedan går han lugnt, självsäkert och med sin väldigt roliga stil över till huven och spatserar runt obekymrat, till pappas stora glädje ;)



Man skulle ju kunna få ont i magen och tycka att katten är förfärlig, men känner man honom kan man bara skratta. Är man Kung så är man!

8 juni 2009

Klättervänligt på balkongen


Mitt senaste tillskott på balkongen!



I förra veckan var vi iväg till ett byggvaruhus och köpte en utav mig väldigt efterlängtad spaljé utav armeringsnät. Jag såg ett så snyggt uppslag i Hemmets Journal faktiskt, på just en sådan här anordning och fastnade för det. Vi har ej hunnit skruva fast det i väggen ännu, när det är gjort ska blompinnarna bort och klättrarna börja växa upp i nätet.



Jag är så nöjd! Älskar det.
Jag tycker att det blev toppensnyggt!

Det fiffiga med en sådan här spaljé är att förutom att det ska klättra upp klätterväxter däri, så ska jag hänga krukor, ljuslyktor och annat skoj lite här och var i nätet, det är nämnligen mycket stabilt. Det ska förstås inte sitta ihop med tejp heller, jag blev lite otålig som vanligt och ville se hur det ser ut upphängt...



Nätet kommer bli så där snyggt rostigt med lite tid.
Här är uppslaget i Hemmets Journal som agerade inspiration.



En blick ut från mitt vardagsrum...
Blir nog underbart med massa klättrare i nätet samt krukor här och var med blommor, sallad eller smultron.

7 juni 2009

Längtan till landet -i foto



Idag har det varit Sveriges nationaldag och en härligt solig lördag där jag bor! (lyckades posta detta lite efter midnatt, därför står det 7 juni här ovan)

Det tänkte jag fira här med en liten hyllning till den svenska (småländska) landsbygden, med mina ögon sedd. Utflykt, promenad, ligga på en filt i skogen och se upp på himlen, mys.
Det här är "landet" för mig;













Utsikten från ryggliggandes på solig plätt i skogen.







Jag plockade en bukett blåklint som står så vackert i en vas här på bordet nu.







Tänk att bygga om en hel sån vacker gammal länga till stall!





Inte ofta man lyckas foto hela sig själv på egen hand.
Jag och vovvis på kvällspromenad i fantastisk kvällsssol.







Faktiskt ett litet blåbär på gång.





Det här sista fotot fångar mig. Det är emot alla regler och totalt utöver den här kamerans begränsningar, men titta noga, det finns ett par skarpa punkter och framförallt tycker jag att det fotot har en Känsla.

3 juni 2009

Med spade och katt på balkongen



Oj så smultronen blommar nu! De är så himla söta.

Jag har en vecka nu utan någon tenta att plugga till (märklig känsla) så jag får väl passa på att stöka med sånt jag annars får dåligt samvete utav att göra. Så igår blev det många timmar på balkongen, pyssla, fundera, sola, mysa med katterna.



För övrigt så KLARADE jag min praktiska examen på allt vi lärt oss under året som gått! Yeeey me! Jag älskar verkligen detta jag utbildar mig till, är så fascinerad utav hur spännande kroppen är, älskar tankesättet bakom osteopati, blir så inspirerad och får en stark mersmak utav att vilja lära mig Allt. Passion. Jag har aldrig riktigt känt på det här viset innan.

På balkongen börjar det ser bra ut nu, efter att jag var elak emot min beslutsångest igår. Jag slängde helt enkelt 3 plantor krasse, och bestämde mig för att blanda fritt i den stoora krukan med ringkrage, aster, blomstertobak och en blomman för dagen. Antingen blir det skitfult eller jättebra.



Katterna tycker om när jag är ute på balkongen, då kommer de och håller mig sällskap eller bara njuter utav sin balkong lite längre stunder. Med trygga matte nära.



Mina två stora tomatplantor har fått knoppar och står snart i blom!!!! Jag vågar inte riktigt tro på succé förrän jag har en röd tomat i näven, men åh så jag hoppas.





I en stor kruka planterade jag Blomman För Dagen, blandade de färger/sorter jag hade. De var nog glada åt att få komma ner i stor kruka, de stod i små plastkrukor.



Robbi gillar Blomman För Dagen!



Katternas grästuvor är fortfarande populära. De är som små gräsklippare och håller efter gräset så fint på höjden.



I den ampeln som jag satte slingerkrasse och buskkrasse hade det växt riktigt mycket under veckan jag var borta. Kul! Det blir nog jättefint när det vuxit till sig mer och när det blommar.



I en kruka på hörnhyllan bor det nu ett par Fjärilskrasse och Aster. Tanken är att Fjärilskrassen ska klättra upp i nätet och pryda det lika fint som förra året, och att Aster kanske vill blomma vackert i krukan.



Ja efter alla timmar med stök, städ, planterande och grubblande var både jag och min duktiga hjälpreda Robbi trötta. Nu är det bara ett fåtal plantor kvar som ska till sin slutkruka. Det hänger mycket på när jag har samvete att ha ihjäl de starkt blommande penséerna som är kvar i en ampel och en kruka...

Fast, jag har lite andra planer också ;)