24 maj 2009

Kattbalkongen



Ja sommarblommor och rosbuskar i all ära, men den här balkongen är i första hand våra katters rum. En plats för dem att sola, njuta av vinden i morrhåren, en utkiksplats där man kan studera allt som händer utanför, en plats där roliga lekkompisar såsom gråsuggor och flugor kan komma på besök.



Så om det är nåt jag ska odla borde det ju vara kattgräs. Jag har provat flera gånger att så kattgräs från frön man köper som heter just så, men det blir inte så tätt gräs och katterna river upp det med rötterna direkt när de smakar. Så igår tog jag mig friheten att sätta spaden i jorden och på okänd ort stjäla ett par äkta grästuvor. Jag hann knappt plantera dem i krukor här hemma innan katterna ville smaka!





Varför ska katter käka gräs då? De är ju köttätare.

Jo men katter tvättar sig så förbenat ofta och får då i sig väldigt mycket päls. Det är inte nyttigt med päls i magen, så katter ute går ju och käkar gräs för att det sätter igång en kräkning, och när de kräks upp gräset så kommer hårbollarna med! Fiffigt.




Robbi blev som galen, han mumsade gräs som en liten häst och det tog inte mer än ett par minuter innan han hade kräkts upp en stor gräsblobba på vardagsrumsgolvet. Mycket riktigt, gräs med hårbollar i! Duktig kisse ;)



Jag har blandat gammal jord med ny, slängt i en del gräsfrön och hoppas på att kunna hålla dessa grästuvor vid liv hela sommaren. Vi får se om det lyckas. Det blev lite sött också tycker jag.

Mer gräs åt kattfolket! :D

22 maj 2009

Sköna Gröna




Nu växer det så det knakar på min kära balkong!

Här ovan, ampeln som jag på prov planterade buskkrasse och slingerkrasse i har börjat växa till sig lite, men det kommer nog växa mycket till.



Blomstertobaksplantorna som var pyttesmå så länge att jag nästan tappade hoppet börjar bli fina i storlek och snart har alla avhärdats och flyttat ut. Hade ju tänkt ha dem i Lådan ihop med Blomman För Dagen och Lobeila, men jag börjar bli fundersam om de får plats, det växer så bra i Lådan nu.



Det roliga med fotot här ovan är att de stora bladen som hänger ned mest är min egensådda kantlobelia och de minsta bladtussarna som är mer buskiga just nu, är köpt hänglobelia.. tss verkar som de bytt egenskaper. Tyvärr fick jag bara fram två kantlobelia själv, därför köpte jag ett par tussar hänglobelia.



Här ovan till vänster, de två fröna Ananastis som tog sig, den ena växer dock mycket bättre än den andra. Till höger, en Ringkrage, de växer så roligt och kurvigt.





BASILIKA -mums! Åh så bra de växer! Jag går och petar på dem och sniffar varje dag, älskar lukten utav basilika. Jag har sått ännu mer, tänkte ha mig en BasilikaDjungel inne ;) Så man kan skörda och mumsa med gott samvete menar jag.



Apropå gott så har äntligen några gräslöksfrön grott hemma hos mig. De var då svårflörtade.
Ser lite konstigt ut i jorden pga att en av mina kära katter tyckte att man skulle upp och kliva i min svårflörtade gräslök!! grr. Dessutom står det två stora gräslökar i krukan som jag plockade i skogen för någon månad sedan. Egentligen är jag ingen stor gräslöksätare, men när det inte ville gro så gav jag mig sjutton på att det skulle lyckas! Vi får väl se om det blir något klokt utav detta...



Mer gottis. Jag planterade om lite sallad, de stod så tätt. Har aldrig odlat sallad innan, vet inte riktigt hur tätt de ska bo, men hoppas det blir bra så här.



Mitt experiment med att sätta en slingerkrasse i en glasburk verkar till min förvåning överleva. Nu har den stått i skuggan en vecka också och började plötsligt växa som sjutton. Skumt, jag trodde krasse gillade sol men det är fler som verkat växa mer i skuggan?



Söta pelargonen i väggampeln.



Krassekrukor! Till vänster ovan slingerkrasse samt buskkrasse, till höger Fjärilskrasse. De växer jättebra, speciellt de till vänster som fått jättestora blad.



Myshörnan.



Kära Asterplantor växer glatt! Har aldrig odlat dem innan heller, hoppas, hoppas det blir många söta blommor.



Smultronplantan står snart i blom! Härligt.

Det blir bara mysigare och mysigare på balkongen, åhh. Än har inget fått klättra upp i nätet men det är nog bara en tidsfråga nu. Snart åker jag bort, är i Göteborg hela nästa vecka och det blir spännande att komma hem sen och se allt som hänt. Jag har mycket att hinna plantera om innan dess, men så fruktansvärt mycket skolarbete också. Det är inga roliga tider nu.

18 maj 2009

Grand Finale -sista vårtecknen



Sista vårteckensutmaningen, sista vårkänslan.

Idag bloggar jag inte om tecken på att det är vår, idag bloggar jag om tecken på att kära Fru Vår likt en knopp nära bristning, håller på att blomma ut i sommar!

Kossorna går nöjda på bete, syrenhäckarna blommar och doftar starkt, rapsfälten är som allra gulast, liljekonvaljerna börjar blomma, vissa tomatplantor har redan blommat och börjat få tomater, skogen är grönaste grön där till och med de äldsta gamla ekarna blivit gröna och i övermorgon tar min lillasyster studenten! Är inte det sommartecken, så säg?












Maj månad är nog den vackraste, om du frågar mig.
Den njutbaraste också för en hästägare, att rida ut i nygröna skogen till fågelsång, utan mygg eller bromsar. Man slipper vinterjackor, ländtäcke och frusen mark, samtidigt som man också slipper sommarens pestdjur och olidliga hetta. Underbart att ta en galopp med vårvinden i ansiktet, över mjuka gräsfält fulla med lysande maskrosor. Eller en lugn skrittur i magisk lövskog full med nytt liv.








Den här Vårteckensutmaningen som Viveka med bloggen Humlebacken ordnat, har 92 bloggar deltagit i, runt om i hela Sverige samt några i Norge och Storbrittanien också! Wow. Det har varit ett stort nöje att titta på vårtecken från Lappland i norr till London i söder, det är ganska fascinerande hur natur, väder och klimat skiljer sig åt.

Jag har funnit nya favoritbloggar att följa, jag har verkligen imponerats av hur duktiga alla är på att dels fotografera men också hitta just sina vårtecken. Fotografier är ju egentligen bara dåliga kopior utav Livet, men många lyckas fånga minnen, lukter, känslor som vi alla bär med oss och som starkt ger en Vårkänsla när man ser på dem. Tack allihopa!






Att få upp ögonen för vårens tecken och utveckling i år har gett mig mycket energi!
Men också påminnt mig om hur kort allt är -våren, livet.
Vi kan varken få våren eller livet att gå långsammare.
Det gäller att stanna upp, SE livet varje dag och njuta.




Livet är Nu.
Ta vara på nuet.

13 maj 2009

Mitt lilla paradis


Åh, ljuvliga balkongtider :)

Det är så härligt ute på balkongen nu!
Äntligen är det fullt med grönt därute, även om klättrarna inte kommit upp i nätet eller i kommande spaljé ännu så är det mer ombonat och mysigt därute bara plantorna kommer ut.

NU har jag äntligen tagit ett beslut.
Det blev alla tre sorterna utav Blomman För Dagen i stora, nya lådan, inga krasse dock pga färgerna. Framför dem har jag planterat kantlobelia och hänglobelia, blåa. Däremellan ska det också ut blomstertobaksplantor när de växt sig lite större. Tre storlekar på växter, samma färgskalor. Det blir färgtema vitt, blått och lite rosa. Blir nog jättefint. Tack för alla smakråd!



Dessa på bilden nedan är de enda plantorna som fortfarande bor inomhus. De få klättrarna som är inne ännu kan nog flytta ut nu egentligen, men övriga småplantor får nog växa till sig lite mer först. Basilikan får nog inte flytta ut förrän det är högsommar, om jag inte ska ha dem inne hela tiden...Har inte bestämt mig.



Så fort blomstertobaken är lite större ska de ut i lådan med Blomman För Dagen, som sagt. De är så konstiga, bladverk och stjälk upptill är kraftig och fin men ytterst lite rötter och stjälken är enormt tunn mellan rötter och första bladparen... Ömtåliga.



Idag fick jag lite spunk på balkongen, jag har liksom under avhärdandet bara ställt ut plantorna på bänken och golvet och det har minst sagt varit trångt och stökigt. Idag höll jag på och planerade noga vad som ska bo var, hur allt ska få plats och hur jag ska få så mycket golvyta fritt som möjligt men ändå ha en sprunkande grön balkong... Jag flyttade om växter, tog bort ett bord och en stol och vips kändes balkongen dubbelt så stor. Skönt!





Med så liten yta är det svårt att fota en helhet, men bortom bänken står nu tomatplantorna och på foto kanske det ser mer "grönt ut" på förebilden, men i själva verket känns det mer inramat utav grönska, men ändå rymligt därute nu.



Där den blå bänken är ska vi försöka hitta en liten smidig soffa att ha. Bänken är egentligen bara till låns nämnligen.



Köpte en ny kruka idag, jättestor! Endast 35 spänn på Ikea! Samt 19 kr för fatet. Galet billigt.



I denna ampel ska det bytas blommor snart. Jag är egentligen inget fan utav penséer, men dessa blommar så fint fortfarande så de får leva ett tag till. Vad som ska bo däri sen är ej klart än, det blir både soligt och blåsigt däruppe. De som bor däri får sol nästan hela dagen.



På andra ampelplatsen hade jag en liten ampel med penséer i som nu är utbytt emot den stora. Däri planterade jag igår två sorters krasse som ett experiment, hoppas det blir snyggt... Krassen är ju egentligen klättrare och kan bli 3-4 meter lång, men hoppas jag kan slingra ihop den och ha den lite lagom hängandes ifrån ampeln här.. Just nu ser det inte så kul ut, men det växer nog till sig.



Balkongvy.



I min enda väggampel har en pelargon fått flytta ut. Den köpte jag i vintras, har väldigt fina färger. Dock är detta en urdum väggampel, söt som socker, men grund och utsatt. Den får man vattna 2 gånger om dagen sommartid om det ska överleva. Håller tummarna för fru pelargon.



Mitt favoritobjekt på balkongen är definitivt denna gamla fotogenlykta. Det är gammalt arvegods och den skulle säkert gå att få igång, men jag har valt att enbart ha den som prydnad. Den är stor och mysig!



I en stor kruka har jag planterat enbart fjärilskrasse. Älska! Mina principer till trots så petade jag idag faktiskt ner en mörk småblommig pensé i mitten :O Om den blir hög och ful river jag bara ut den och sätter något annat kul där, kanske någon av mina Asterplantor.



En kruka med sallad växer fint. Dock behöver de nog gallras/planteras om snart. Framöver tänker jag peta ned några frön sallad i fler krukor, har läst att man med fördel kan peta ned salladsfrön mellan blommorna i lådor och krukor.

Oj, ja mycket balkong blev det.
När jag varit mycket ute och planterat en lång stund och sedan dessutom fotat eländet också så är det ofta en viss herre ropar på uppmärksamhet! Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag lyckades ta detta fotot mitt i ett jamande, hihi han är grymt skön den där katten.

"Hallååååååååååååååååå, jag då??!"

Nytt och flytt

Nu har snart alla mina egensådda älsklingar fått flytta ut dygnet runt på balkongen.
Eftersom det brukar bli ledsamt och tomt i fönsterbrädorna efter att alla sådder flyttat ut, så köpte jag två nya pelargoner igår -som inte får bo ute! ;)





Jag har upptäckt ett mönster hos mig själv. Jag har bara olika sorters krukor. I hela vårt hem finns det nog bara två par krukor som är likadana som den andre. Jag lyckades leta fram dessa två vita krukor som faktiskt är likadana. De är gamla, gamla krukor som jag köpte på Indiska någon gång för 100 år sedan, men de är lite shabbychic-söta. Dock läcker de, så det måste stå fat under trots att de är ytterkrukor.

De passade fint in i sovrummet! Där har vi mest vitt, å lite grönt.







Eftersom det är i vardagsrummet de kvarvarande plantorna står, så innebär det att de växter som tidigare stod i sovrumsfönstret före pelgaronerna, alltså får flytta till vardagsrumsfönstrena när plantorna flyttat ut! Hängde du med? ;)