27 januari 2009

Inspiration i väntan på våren...

Längtan tills balkongen är varm nog att börja inreda, plantera, stöka och fixa på, är stor.

En bänk med snygga dynor och kuddar, samt förvaringsutrymme undertill skulle kanske passa bra på vår lilla men sköna balkong. Dock är jag rädd för att det inte ska bli så bekvämt att sitta på en bänk med den råa putsväggen som ryggstöd.

Dessa söta stolar provsatt jag på Ikea igår, jättesköna, lagom små och väldigt fina! Dessutom till ett bra pris. De finns både i vitt och i naturlig bambufärg. De skulle ge oss betydligt mycket mer plats över än de stora schabraken till plastsolstolar som står på balkongen nu.






Trätrallen som ska läggas på balkongens golv ska vara mörk och båtinspirerad.
Färgmässigt ungefär åt detta hållet;



I år kommer jag inte ha riktigt lika mycket blommor på balkongen, det blev lite väl trångt förra året, men det ska ändå grönska och svalla på sina håll. Speciellt ovan golv, på hyllorna, i amplar, blomlådor och upp i nätet.

Så till detta vackra båtdäck och kanske de söta vita stolarna ska man framför sig se sprudlande grönska, lerkrukor, lyktor och vackra blommor.

Jag längtar!


11 januari 2009

Längtan till jordiga naglar

Vårkänslor!

Sverige har ett märkligt klimat.
För en vecka sedan var det 15 minusgrader här och ett tjock snötäcke gav starka vinterkänslor. Över en natt regnade snön bort och plötsligt häromdagen var det 7 plusgrader och så strålande varm sol att jag och katterna satt ute på balkongen (utan jacka) och solade oss!

Nu har vädret dock återgått till inspirationsmördande grått och så där fuktigt råkallt som det är runt nollan. Men vårkänslorna som väcktes i mig den eftermiddagen på balkongen har fortsatt spira lite inom mig.

Jag är ingen lägenhetsmänniska, jag drömmer om vårt framtida hus på landet i framtiden, men balkongen den är mig väldigt kär. Det är som min lilla lekplats, där jag får utforska, prova på, lära och frodas i ett intresse som jag aldrig fått spelrum för förr. Med föräldrar som aldrig varit så glada i att plantera och fixa i trädgården, har inte mången jord hamnat under dessa naglar förrän på senaste åren.

Detta blir min tredje sommar med balkong, med min miniträdgård där jag lär mig inför kommande riktiga trädgård. Det är perfekt, att träna i liten skala. För det är sannerligen en del att lära om man vill skapa sina gröna fingrar.

Det börjar bli dags att förbereda för Balkong 2009!

Planerna som hittills finns är att äntligen lägga trädäcket på balkonggolvet. Tanken är ett mörkt betsat/oljat trädäck i båtstil. Passar bra till den vita putsväggen och det vita plankräcket vi byggde förra året. Det kommer göra enormt mycket för helhetsintrycket av balkongen, för trivselkänslan och för att framhöva växterna bättre.

Det återstår också en del småfix såsom att skruva fast det övre låset till det öppningsbara nätfönstret. Vi har ju nätat in hela balkongen med ramar, "fönster" och ett är öppningsbart.
Eventuellt bättra på med färg här och där, samt att jag vill ha upp fler hyllor. Problemet är bara att väggarna därute är stenhårda. Borrmaskinen som vi köpte förra året klarar inte av dem. Ej heller de 2 olika borrmaskiner vi lånat av släktingar.

Inredningsmässigt så tänker jag sätta upp fler spetsgardiner. Jag satte upp en stor spetsgardin i ena änden förra sommaren samt sydde en kortare gardin som skymmer förvaringshyllorna under katthyllan, vilket blev mycket lyckat. De har även hängt ute i vinter utan problem.
Jag använde mig utav duschdraperistång som "klämdes" fast emellan två väggar, enkelt, billigt och hållbart.

Det kommer inte bli lika många växter detta året, vi fick knappt plats själva ett tag förra sommaren ;) Åtminstone inte i krukor på golvet. Klättrare i nätet vill jag ha igen, det blev väldigt snyggt och bra som insynsskydd.

Ett planteringsbord som även får tjänstgöra som kattsovplats ska ut i en hörnet. Det kommer vi nog pussla ihop själva. Sedan vill jag också byta ut stolarna om ekonomin tillåter och jag hittar rätt stolar. Nuvarande tar för mycket plats och är fula i plast.

Jag ser lika mycket sprudlande grönska framför mig, men mer tyger, mer kuddar, ett mörkt vackert trädäck och fler ljuslyktor framför mig... Kanske en soffa istället? Med dyna, kuddar och pläd till.

En mysig minioas för avkoppling helt enkelt!
Jag längtar till våren.